Njujork – metropola sa ogromnim značajem

Njujork je jedan od svetskih centara moći, ekonomije, muzike i mode.”

image1a

Potrebno je mnogo vremena obići ovaj “grad-džunglu”. Lako je ali i skupo obići muzeje, poput Meta ili popeti se na Impajer Stejt bilding. Potrebno je mnogo vremena samo za šetnju glavnim ulicama čuvenih četvrti poput Soho-a, Male Kine, Tribeke, finansijskog kvarta, a i mnogih drugih, podjednako značajnijh. Njujork je podeljen na pet ogromnih celina…A to su: Manhattan, Staten Island, Bronx, Brooklyn i Queens.

Menhetn (Manhattan) je ostrvo dužine desetak i širine do dva kilometara.

MENHETN

Za Menhetn je čuo svaki stanovnik planete. Podeljen je na kvartove.  Za svaki od ovih kvartova se može reći da su posebne celine. Imaju svoju istoriju, duh, specifičnost i neverovatne kontraste.

513f788b69c2887c7c7369093913c2c2_large

ŠETNJA NEBODERSKOM ŠUMOM

Ulice su pretrpane automobilima i čuvenim žutim taxi vozilima. Svuda se izvode neki građevinski radovi. Ruše se stare zgrade, zidaju nove, a adaptiraju dotrajale. Radnici su svuda oko vas. Stalno nose neke vreće, građevinske materijale, buše betonske blokove. Neboderi ne izgledaju toliko visoko kao u filmovima. Verovatno zato što ih je mnogo na jednom mestu. Tek kada se skoncentrišete, izbrojite 70 i kusur spratova shvatite koliko je zgrada visoka. Svaka od tih poslovnih zgrada najčešće nosi ime investitora. Time velike kompanije demonstriraju svoju finansijsku moć jer je potrebno veliko bogatstvo i profit da se na Menhetnu sazida zgrada od recimo 80 spratova.

HDtimelapse.net_POV_0067_hirez

KIP SLOBODE

Kip Slobode je delo francuskog skulptora Frederika Augusta BartoldiaElis ostrvo je bila prva stanica za imigracione došljake iz Evrope od 1892.god. Ovim ostrvom je prošlo oko 22 miliona ljudi u periodu od 1892. do 1924.god. Muzej Imigracije otvoren je 1990. godine

.Statue_of_liberty_01

CENTRAL PARK

Cental park je oaza Njujorka. Prostire se od 59. pa sve do 110. ulice između Central Park West i Pete avenije.

Njujorčani dolaze u toku pauze za ručak da se na kratko odmore ili da se druže sa prijateljima. Teško je nabrojati sve sadržaje koje ovaj park nudi. Ima nekoliko jezera, mali zološki vrt,Belveder zamakBotaničku baštu, letnju pozornicu. Na njoj se tokom leta održavaju koncerti velikih svetskih izvođača. Gotovo svaki kutak parka je sređen i čist.

tour_img-41269-48

 

TAJMS SKVER

Na fasadama skoro svih zgrada su ogromni ekrani preko kojih se emituju reklame, podaci sa berze i program pojedinih televizija. U svako doba dana i noći je ovde gužva. Ceo trg izgleda nestvarno. Najveće svetske kompanije imaju svoje svetleće reklame preko čitavih zgrada.

Oko Tajms skvera je na desetine svetski poznatih pozorišta. Nalaze se ne samo u čuvenom bulevaru Brodvej već i u okolnim ulicama. Mjuzikli su najpopularniji. Chicago je predstava koja se najduže igra na Brodveju

New York Times Square 

IMPAJER STEJT BILDING

Impajr Stejt Bilding (Empire State Building) je trenutno jedna od najviših zgrada u Njujorku. Visoka je 380, a sa TV antenom 449 metara. Sa visine od preko 300 metara se vidi „Velika Jabuka“ kao na dlanu.

 

 

Hvala na pažnji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s